Политика за използване на бисквитки на онлайн платформа METRO Services

1. Обща информация

a) Въведение

Благодарим Ви, че проявявате интерес към нашата онлайн платформа (наричана за кратко Платформата) и нашите онлайн услуги! Данните са основата за доброто обслужване. Но най-важният ни актив е доверието на нашите клиенти. Защитата на данните на клиентите и използването им, е основен приоритет за нас. Ето защо спазването законовите разпоредби описани в Общия регламент относно защитата на данните (ОРЗД) и Закона за защита на личните данни, за нас е естествено.

б) Администратор на лични данни

Ние, МЕТРО Кеш енд Кери България ЕООД (наричано за кратко „МЕТРО“), регистрирано в търговския регистър към Агенция по вписванията с ЕИК 121644736, със седалище и адрес на управление: Цариградско шосе 7- 11 км., София 1784, сме администратори съгласно ОРЗД и следователно сме отговорни за обработката на данни, както е обяснено по-долу. За въпроси или искания относно обработката на данни, моля, свържете се с нашия служител по защита на данните, чийто данни за контакт можете да намерите по-долу.

в) Длъжностно лице за защита на личните данни

Можете да се свържете с нашия служител по защита на данните по всяко време, като използвате следните данни за контакт:

МЕТРО Кеш енд Кери България ЕООД,бул. Цариградско шосе 7- 11 км, 1784 София, България,

Длъжностно лице за защита на личните данни:

тел. +359 2 9762 372;

моб. тел. +359 889 440 104;

E-Mail: dpo@metro.bg

2. Обработка на лични данни по време на ползване на Платформата

Данните, които се записват при посещение на Платформата и използването на нашите онлайн услуги, биват:

  • IP адресът на използваното устройство;
  • датата и часът на посещението;
  • типът на браузъра и операционната система на крайното устройство;

Тези данни се събират за целите на сигурността и за оптимизиране и подобряване на нашите онлайн услуги. Наш легитимен интерес е да защитаваме нашата Платформа и да подобряваме услугите си. Всяка друга обработка на данните, с изключение за статистически цели в анонимна форма, се извършва само в рамките на обхвата на това уведомление за защита на данните. В допълнение, личната информация ще бъде запазена, само ако я предоставите сами, например в контекста на регистрация, проучване, онлайн заявление или изпълнение на договор. Взети са подходящи мерки за сигурност, за да подсигурим криптирането на данните по време на регистрационния процес, т.е. да бъдат защитени от неразрешен достъп. Допълнителна информация, по-специално за технологиите, които използваме, може да бъде намерена по-долу. Ако прехвърляме данни на трети страни, ние гарантираме, чрез договорни споразумения, че тези доставчици на услуги обработват лични данни в съответствие с европейското законодателство за защита на данните, за да гарантират високо ниво на защита. Личните данни, които са споделени с нас чрез нашата Платформа, се съхраняват само за изпълнението на целта, за която са ни поверени.

а) Форма за контакт

Можете да използвате данните за контакт посочени на Платформата, за да се свържете с нас по всякакъв повод.

б) „Бисквитки“ и проследяване

За да направим посещението Ви на нашата Платформа по-привлекателно и да дадем възможност за използването на определени функции, ние използваме т. нар. "бисквитки" на различни страници. Това са малки текстови файлове, които се запазват на вашето крайно устройство. Някои от "бисквитките", които използваме, се изтриват след края на сесията на използване на браузъра, т. е. след затваряне на браузъра Ви (така наречените "сесийни бисквитки"). Други бисквитки остават на крайното Ви устройство и позволяват на нас или на нашите партньорски компании да разпознаваме Вашия браузър при следващото Ви посещение ("постоянни" бисквитки). Можете да настроите браузъра си по такъв начин, че да бъдете информирани отделно за настройката на бисквитките и да решавате поотделно за приемането им или да изключите приемането на бисквитки за определени случаи или изцяло. За повече информация, вижте помощната функция на вашия уеб браузър. Ако бисквитките не бъдат приети, функционалността на нашата Платформа може да е ограничена. В информацията по-долу ще разгледаме определени бисквитки.
Ние правим разлика между необходимите "бисквитки" и рекламните "бисквитки". Необходимите "бисквитки" се изискват за правилното функциониране на нашата Платформа. Отхвърлянето на тези "бисквитки" ще промени потребителското Ви преживяване при използването на нашата Платформа и поради това някои услуги на няма да бъдат използваеми. Ако все пак желаете да деактивирате конкретни видове "бисквитки" от нашата Платформа, можете да разгледате опциите тук: 
https://www.metro.bg/cookie-settings.
Рекламните "бисквитки" са описани по-долу. Посещавайки Платформата ни и приемайки информацията от "банера за бисквитките", вие се съгласявате с обработката на данни чрез тези "бисквитки".

      1. Google Analytics

Ние също така използваме Google Analytics, услуга за уеб анализ, предоставена от Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland. (" Google "). Google също използва "бисквитки". Информацията, генерирана от "бисквитките" относно Вашето използването на Платформата, се прехвърля на сървър на Google в САЩ и се съхранява там. Google съкращава предварително вашия IP адрес за държави-членки на Европейския съюз или в други държави, които са страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство. Само в изключителни случаи пълният IP адрес ще бъде предаден на сървъра на Google в САЩ и съкратен там. От името на администратора на тази интернет страница, Google ще използва тази информация, за да извърши оценка на Вашето използване на интернет страницата, за да състави отчети за дейността на страницата и за да предостави на администратора на страницата други услуги, свързани с използването на уебсайтове и Интернет. IP адресът, предаван от вашия браузър в контекста на Google Analytics, няма да бъде обединен с други данни на Google. Можете да откажете използването на "бисквитки", като изберете приложимите настройки на Вашия браузър. Можете да предотвратите събирането на генерирани от "бисквитките" данни (включително и IP адреса ви) и обработката на тези данни от Google, като изтеглите и инсталирате приложението достъпно на следния линк: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en.

Друга функция на Google Analytics, която използваме, се нарича Google Signals (Гугъл Сигнали). Google Signals събира данни от различни устройства от потребители, които са влезли в профила си в Google от няколко устройства и са активирали персонализирането на реклами в собствения си профил. Това включва потребители, които са влезли в профил в Gmail, Google+, YouTube, Google Play и всички други платформи на Google. Тази функция ни позволява да създаваме персонализирани преживявания за нашите потребители, като им показваме кампании, които ги интересуват, събираме данни от няколко устройства и анализираме тяхното поведение, като използваме специфични доклади, в които не събираме лична идентифицираща информация. За повече информация относно персонализирането на реклами, моля, посетете https://support.google.com/ads/answer/2662856?co=GENIE.Platform%3DAndroid&hl=en

      2. Google Ads

Като клиент на Google Ads, ние използваме Google Conversion Tracking. Това е услуга предоставена от Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland (“Google”). Google Ads се използва за показване на страници от metro.bg в Google рекламно пространство. Ако влезете на нашата интернет страница чрез реклама от Google, Google Ads създава "бисквитка" във вашето крайното устройство ("бисквитка за реализации"). Тази "бисквитка" изтича след 30 дни. Тя не се използва за лична идентификация. Ако срокът на бисквитката не е изтекъл, когато посещавате определени страници, ние и Google можем да видим, че някой е кликнал върху рекламата и е бил препратен към нашата страница. Всеки клиент на Google Ads получава различна "бисквитка". Следователно, "бисквитките" не могат да бъдат проследени чрез уебсайтовете на клиентите на Google Ads. Информацията, събирана от "бисквитката" за реализации, се използва за генериране на статистически данни за реализации за клиенти на Google Ads, които са избрали опцията за проследяване на реализациите. Клиентите на Google Ads виждат общия брой потребители, които са кликнали върху тяхната реклама и са били пренасочени към страница с маркер за проследяване на реализациите.

Повече информация можете да намерите в Декларацията за поверителност на Google тук: https://policies.google.com/privacy. Ако не желаете да участвате в процеса на проследяване, можете да отхвърлите настройката за "бисквитки". Ако не желаете да участвате в процеса на проследяване, можете да отхвърлите настройката на "бисквитката", необходима за това, като за целта например можете да използвате настройките на браузъра си и генерално да деактивирате автоматичното запазване на „бисквитки“. Можете също така да ги деактивирате, като изберете да блокирате "бисквитките" от домейна googleadservices.com.

       3. Double Click by Google

Чрез Doubleclick by Google ние използваме услуга на Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland ("Google"), за да показваме подходящи за Вас реклами. За тази цел се използват "бисквитки", които не съдържат никаква лична информация.
Чрез тези ''бисквитки'' се отбелязва кои уебсайтове посещава потребителят, от какво съдържание се интересува и на кои предложения е кликнал; освен това, "бисквитките" събират и техническа информация за браузъра и операционната система, за препращащи уебсайтове, за времето на посещение, както и допълнителна информация за използването на онлайн оферти. Събира се и IP адресът на потребителя, който се съкращава за държавите членки на Европейският съюз или Европейското икономическо пространство и само в изключителни случаи се предава изцяло на сървър на Google в САЩ и се съкращава там. Google може да свърже горепосочената информация с такава от други източници.
Doubleclick "бисквитките" използват псевдонимен идентификационен номер, зададен на браузъра Ви, за да проверят дали рекламите се показват и върху тях се кликва. Това позволява на Google и на партньорските му сайтове да показват реклами въз основа на предишни посещения на страници на МЕТРО или други уебсайтове. Информацията, генерирана от "бисквитките" на Doubleclick, се предава и съхранява от Google на сървъри в САЩ. Google спазва разпоредбите за защита на данните на споразумението "Щит за лични данни” в отношенията между САЩ и ЕС и е сертифициран по отношение на "Щита за лични данни". Данните ще бъдат прехвърляни на трети страни само в рамките на законовите разпоредби или при обработката на данни за поръчки. Ако сте съгласни със запазването на "бисквитките", но не желаете да използвате Doubleclick "бисквитки", можете да направите това на следния линк:
https://www.google.com/settings/ads/onweb/, като изтеглите и инсталирате приставка за браузърa, която деактивира услугата Doubleclick by Google.

       4. Facebook Pixel

Ние използваме Facebook Pixel, инструмент, управляван от Facebook Inc., 1 Hacker Way, Menlo Park, CA 94025, USA, или, ако се намирате в ЕС, от Facebook Ireland Ltd, 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Ireland ("Facebook"), на нашата интернет страница с цел анализ, оптимизиране и икономическа експлоатация на уебсайта. С помощта на Facebook Pixel, Facebook има възможност да определи посетителите на нашата интернет страница като целева група за показването на реклами във Facebook. Съответно, ние използваме Facebook Pixel, за да показваме рекламите, които публикуваме във Facebook само на потребители на Facebook, които са проявили интерес към нашата Платформа. Това означава, че с помощта на Facebook Pixel ние искаме да се уверим, че нашите Facebook реклами съответстват на потенциалния интерес на потребителите и не са досадни. Можем също така да използваме Facebook Pixel за проследяване на ефективността на рекламите във Facebook за целите на статистически и пазарни проучвания, като видим дали потребителите са били пренасочени към нашата страница след кликване върху реклама във Facebook (така наречените "реализации" или "взаимодействие с посетителите"). В този случай, обработването е с правно основание чл. 6, параграф 1, изречение 1, буква а) от ОРЗД. Facebook Pixel се задейства директно от Facebook, когато посещавате нашата интернет страница, и може да съхранява "бисквитка" на вашето устройство. Ако след това влезете във Facebook или посетите Facebook, докато сте вписани в профила си, то посещението на нашата страница ще бъде записано в профила Ви. Събраните за Вас данни са анонимни за нас, така че не ни се предоставя никаква информация за самоличността на потребителите. Въпреки това, Facebook съхранява и обработва данните, така че да е възможна връзка със съответния потребителски профил. Това означава, че профили на потребители могат да бъдат създадени от обработените данни. Facebook обработва данните в съответствие с Политиката за поверителност на Facebook. Можете да намерите повече информация за това как функционира Facebook Pixel и изобщо за това как се показват рекламите във Facebook в Политиката за поверителност на Facebook: https://www.facebook.com/policy.
Можете да откажете събирането на пиксели във Facebook и да използвате информацията си за показване на реклами във Facebook. За да конфигурирате какви типове реклами да виждате във Facebook, можете да отидете на страницата създадена от Facebook, и да следвате инструкциите за настройки на реклами:
https://www.facebook.com/settings?tab=ads. Настройките са независими от платформата, т.е. те се прилагат за всички устройства, като настолни компютри или мобилни устройства.
Можете да възразите срещу използването на "бисквитки" за проследяване и рекламни цели, чрез страницата за отказване - Network Advertising Initiative's -
http://optout.networkadvertising.org/. Можете да направите това също и чрез сайта http://www.aboutads.info/choices или на европейския уебсайт http://www.youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices.

в) Получатели на данни

Ние сме част от METRO Group, която работи в международен мащаб. За да се постигнат гореспоменатите цели в точки 2.a) и б), ние използваме доставчици на услуги, съответно упълномощени съгласно чл. 28 ОРЗД, например нашите доставчици на хостинг, платформи и услуги за поддръжка. Metodia Inc. са доставчик на гореспоменатата услуга и се явяват Обработващ лични данни по смисълат на чл. 4 т. 8 от ОРЗД.     Те са външни доставчици на услуги и доставчици на услуги в рамките на METRO Group. Ние гарантираме, чрез договорни споразумения, че този доставчик на услуги обработва лични данни в съответствие с европейското законодателство за защита на данните, за да гарантираме високо ниво на защита. Никакви други прехвърляния на лични данни не се правят на други получатели, освен ако нямаме това задължение по закон. За повече информация относно подходящата защита данните или копирането им, моля свържете се с нашият служител по защита на данните по електронната поща на адрес: dpo@metro.bg

г) Задължително/Доброволно предоставяне на данни и Период на съхранение

Предоставянето на вашите лични данни е доброволно. Вие не сте длъжни да предоставяте вашите лични данни. Ако не предоставите личните си данни, това няма да доведе до каквито и да било последици за Вас, с изключение на това, че няма да можете да използвате услуги на Платформата. Личните данни, предоставени ни чрез Платформата, ще бъдат съхранявани само, докато целта, за която са били обработвани, е изпълнена, освен ако няма законов срок за тяхното съхранение.

3. Вашите права

Като субект на данните, можете да се свържете с нашето Длъжностно лице за защита на личните данни по всяко време с писмено уведомление на посочените в точка 1 буква в), данни за контакт, за да упражните правата си съгласно ОРЗД. Тези права са следните:

  • Правото да получите информация за обработката на данни и копие на обработените данни.
  • Право да изисквате поправка на неточни данни или попълване на непълни данни.
  • Правото да изисквате изтриване на лични данни и, в случай че личните данни са били оповестени публично, информацията относно други искания за заличаване.
  • Право да изисквате ограничаване на обработката на данни.
  • Правото да получите личните данни, отнасящи се до субекта на данните, в структуриран, широко използван и пригоден за машинно четен формат и да изисква предаването на тези данни на друг администратор.
  • Право на възражение срещу обработката на данни, за да я спре.
  • Правото да оттеглите дадено съгласие по всяко време, за да спрете обработката на данни въз основа на Вашето съгласие. Оттеглянето няма да засегне законосъобразността на обработката въз основа на съгласието преди оттеглянето.
  • Правото да подадете жалба в надзорен орган (Комисия за защита на личните данни), ако смятате, че обработката на данни е нарушение на ОРЗД или приложимото законодателство за защита на личните данни.